‘IGRATE SE VATROM, POŽALIT ĆETE!’ Žestoki okršaj svjetskih sila zbog slučaja koji je uzdrmao globalne odnose, između Rusije i Zapada pale teške riječi

2 weeks ago admin 0

Rusija je žestoko kritizirala Britaniju i Sjedinjene Države na sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) u četvrtak, zanijekavši ponovo odgovornost za trovanje bivšeg dvostrukog špijuna na britanskom teritoriju.

– Posrijedi je neka vrsta teatra apsurda. Zar niste mogli izmisliti neku bolju lažnu priču?, kazao je na sastanku Vijeća ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzija.

– Rekli smo našim britanskim kolegama ‘igrate se vatrom i bit će vam žao’, dodao je ruski dužnosnik.

Bivši dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova kći Julija pronađeni su 4. ožujka u kritičnom stanju na klupi u engleskom gradu Salisburyju.

London je odgovornost za trovanje pripisao Rusiji, a Kremlj žestoko opovrgava takve optužbe. Britanija tvrdi da su Skripalj i njegova kći otrovani nervnim otrovom koji je razvio Sovjetski Savez.

Sukob je potaknuo val protjerivanja diplomata, raspirivši napetosti u odnosima Rusije i zapadnih vlada.

– Protiv Rusije se vodi propagandni rat, grmio je Nebenzija, tvrdeći da je cilj ‘diskreditacija pa i delegitimacija Rusije’.

– Sve se to bazira na metodama dr. Goebbelsa, dodao je ruski veleposlanik pri UN-u.

Britanska veleposlanica Karen Pierce odgovorila je pak da je London prenio Juliji Skripalj ruski zahtjev da im se osigura konzularni pristup i da je britanska vlada postupila u skladu s međunarodnim konvencijama.

– Ne prihvaćam lekcije o moralu niti o našim obvezama od zemlje koja je u jučerašnjoj raspravi u ovom Vijeću uložila velike napore kako bi blokirala pravu istragu o upotrebi kemijskog oružja u Siriji, kazala je Pierce.

– Posrijedi je još jedan pokušaj Rusije da upotrijebi Vijeće sigurnosti za svoj politički probitak, ustvrdila je pak američka diplomatkinja Kelley Currie. – Takva taktika nije primjerena ovom tijelu, kazala je Currie, aludirajući na rusko spominjanje Goebbelsa.

Rusija je u srijedu zatražila sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, a istog je dana sazvala i sastanak međunarodne Organizacije za zabranu kemijskog oružja, ali je njezin zahtjev za sudjelovanjem u istrazi o incidentu u Salisbuyiju odbijen.