Nogomet

Francuska ‘Gilets Jaunes’: Smanjenje troškova za financiranje Macronovih koncesija

Mjere za ublažavanje prosvjeda Francuske žutih prsluka koštat će 10 milijardi eura (9 milijardi funti, 11 milijardi dolara), kaže ministar financija Bruno Le Maire.

Taj će novac biti nadoknađen smanjenjem ostalih državnih troškova, kaže on.

G. Le Maire, koji je govorio dan nakon što je predsjednik Emmanuel Macron istaknuo promjene na televiziji, izjavio kako planirane reforme ostaju na putu unatoč ustupcima prosvjednicima.

Francuska će i dalje poštivati ​​ciljeve deficita u BDP-u postavljene od strane EU, rekao je britanskim i američkim novinarima.

“Atraktivnost Francuske (za investitore) je u pitanju, pa je tako važno održati put reforme”, kazao je.

OGLAS

“Želimo se pridržavati naših europskih obveza. Učinit ćemo sve kako bi smanjili razinu javne potrošnje i bili što bliži 3% 2019. godine.”

Italija, pod pritiskom Bruxellesa kako bi smanjila svoj proračun, već je upozorila Europsku komisiju da ne daje posebnim uslugama za Francusku.

Gospodin Macron priopćio je u ponedjeljak navečer četiri nove mjere kojima je cilj otkupiti prosvjednike, čiji četverotjedni pokret stvorio je najveću krizu njegova predsjedanja.

Povećanje vladinog bonusa za niske plaće, tako da oni na minimalnoj plaći zarađuju 100 eura više mjesečno
Kraj poreza i naknada za prekovremeni rad
Uklanjanje nadoplata za većinu mirovina
Poticanje tvrtki da naplaćuju osobni dohodak bez poreza
Makronske koncesije dijele voditelje prosvjeda

Tko su ‘gileti jaunes’?

Francuski tisak procjenjuje Macronovu ‘riskantnu kocku’

Gdje će se uštedjeti
Le Maire je rekao da je predsjednik “pronašao prave riječi i pravi odgovor”.

“Ako vidite anketiranje, postoje jasni dokazi da ga je velik dio stanovništva razumio”, rekao je.

Predsjednik Media Macron kaže da je “djelomično odgovoran” zbog “nedovoljnog odgovora” žutih prsluknih prosvjeda
“Bilo je neophodno dovesti do kraja socijalne krize, što je utjecalo na rast – osobito na male i srednje poduzetnike, morali smo izaći iz poruke koju smo razumjeli.”

S dodatnom potrošnjom koja bi trebala koštati oko 0,5% BDP-a, vladini dužnosnici rekli su da će se uštede naći u državnoj upravi, pomoći tvrtkama i novim porezima na digitalne multinacionalne tvrtke kao što su Google, Apple, Facebook i Amazon, zajedno označene kao “Gafa” ,

Francuska vlada je rekla kako će samostalno donijeti takozvani “Gafa” porez ako se ne može dogovoriti unutar EU.

Francuska vlada je u proračunu za proračun za 2,8% deficita u BDP-u u 2019. Bez ikakve uštede, nove mjere bi značilo da se omjer penje na 3,3%.

Kako bi ostala unutar pravila EU o stabilnosti, bilo koji porast iznad 3% trebao bi nadoknaditi smanjenjem.

Međutim, vladini dužnosnici istakli su da su brojke iz 2019. godine iskrivljene zbog jednokratne dvostruke isplate tvrtkama, povezanih s snižavanjem socijalnih troškova. Bez tog iznimnog izdatka, kažu kako će Francuska biti daleko ispod cilja od 3%.

‘Isplati platiti posao’
Ministar je kazao kako su prosvjedi u žutom prslukom simptomični zbog slabosti u Europi zbog niskih plaća.

“Ključna stvar je da platimo rad. Ono što vidimo je ogroman broj građana koji su na poslu, ali još uvijek ne uspijevaju postići kraj. To je problem svih naših društava – dostojanstvo posla.

“Kritična stvar je pronaći pravu ravnotežu između jasnog odgovora na strahove velikog dijela naše populacije i potrebe da se zadržimo na putu reforme”.

Le Maire je inzistirao da reforme mirovinskog sustava i naknade za nezaposlene idu dalje kao što je planirano sljedeće godine.

Branio je odluku predsjednika Macrona da ne ulazi u ključni zahtjev prosvjednika, kako bi ukinuo djelomičan ukidanje poreza na imovinu (ISF).

Nakon izbora prošle godine, predsjednik Macron ukinuo je porez na dividende dionica velikih zarada, ali je zadržao na ulaganju u imovinu. Cilj je bio potaknuti bogate da zadrže svoj novac u Francuskoj i ulažu u industriju, ali protivnici to vide kao simbol podijeljenog društva.

“Ako želimo ponovno industrijalizirati, trebamo kapital”, rekao je g. Le Maire.

“Ulagači su došli, a strana ulaganja nikada nisu bila tako visoka, pokazali smo da je naša fiskalna politika privukla zemlju”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*