Kosarka

Strasbourg snimanje: Francuska lovi napadača kao podizanje razine upozorenja

Francuska je izdala najvišu razinu upozorenja kako policija lovi napadača koji je otvorio vatru na božićno tržište u istočnom gradu Strasbourgu.

Troje ljudi poginulo je i 13 ranjeno, njih osam ozbiljno.

Ubojica, 29, koji je vlasti poznato kao radikaliziran u zatvoru, pobjegao je nakon što je navodno ozlijeđen.

U potrazi za ubojicom sudjelovalo je oko 350 časnika. Zamjenik ministra unutarnjih poslova priznao je kako više neće biti u Francuskoj.

Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner izjavio je kako je zemlja objavila upozorenje “urgence attentat”, širenje policijskih ovlasti i stvaranje najvišeg stupnja budnosti.

Dodao je da su se granične kontrole ojačale, a sigurnost na svim božićnim tržištima bila bi pojačana.

Gradonačelnik Strasbourga, Roland Ries, izjavio je kako će božićno tržište biti zatvoreno u srijedu, a zastave spuštene na pola jarbola u mjesnoj gradskoj vijećnici.

Strasbourg snimanje: ono što znamo do sada
Protesti su također zabranjeni u gradu – koji je sjedište Europskog parlamenta – ali ne iu ostatku Francuske, rekla je tiskovna agencija Reuters. Zemlja je usred vala prosvjeda koji naglašavaju ekonomsku frustraciju i politički nepovjerenje siromašnijih radnih obitelji.

Što se dogodilo?
Napad je odigrao oko 20:00 sati u lokalnom vremenu (19:00 GMT) u utorak u blizini glasovite božićne tržnice Strasbourga u blizini jednog od središnjih trgova, Place Kléber, koji privlači tisuće posjetitelja u ovo doba godine.

Žena koja se zvala Audrey rekla je francuskom BFM TV kako se suočila s ubojicom.

“Izašao je s trijema zgrade naoružane pištoljem u ruci, ispružene ruke, krenuo prema gospodinu koji je hodao ispred mene i odmah je ispalio metak u glavu”, rekla je.

Ubojica je po drugi put otvorio vatru, a drugi je pao na tlo.

Njezini su prijatelji počeli trčati u sigurnost, ali Audrey je zamrznuta na mjestu. Ubojica se okrenuo i okrenuo prema njoj – ali onda je i on trčao.

“Zašto nije pucao u mene?” rekla je televizijskom kanalu. “Ne znam, mislim da sam izuzetno sretan jer su svi vrištali i pobjegao.”

Autorska prava autora GETTY IMAGES
Naslov
slike
Nova razina upozorenja povećava ovlasti policije
U jednom trenutku u trenucima koji su uslijedili, ubojica je izmijenio vatru s časnicima koji su patrolirajući na području kao dio protuterorističkih mjera.

Smatra se da je ozlijeđen. Prema riječima g. Castanera, čovjek “dvaput se borio s našim snagama sigurnosti”.

Kako je pobjegao?
Prema francuskom BFM TV-u, uspio je doći do taksija koji ga je odvezao s mjesta zločina i odbacio ga u blizini policijske postaje u Neudorfu, područje na kojem se smatra da živi koji leži na granici između Njemačke i Francuske.

Taksist je rekao policiji da je muškarac ranjen u lijevoj nozi.

Stanovnici u Neudorfu bili su pozvani da ostanu u zatvorenom prostoru.

Što znamo o ubojici?
Počinje se pojaviti slika sumnjivog napadača, iako je motiv još uvijek nepoznat.

Nisu zvanično zvani, ali francuski mediji se odnose na njega kao Chérif Chektta.

Prema policiji, rođen je u Strasbourgu i već je poznat sigurnosnim službama kao mogućoj terorističkoj prijetnji. Bio je predmet “fichea S”, istog sustava kojim je označena Amedy Coulibaly – koja je napala supermarket u 2015. godini.

Autorska prava autora GETTY IMAGES
Slika
Oružane policije osiguravaju područje nakon smrtonosnog snimanja u utorak
Podrazumijeva se da je služio zatvorske kazne u Francuskoj i Njemačkoj, dok ga je BFM TV opisao kao “ponavljan počinitelj” i “delinkvent”.

Međutim, dok je zamjenik ministra unutarnjih poslova Laurent Nuñez potvrdio da je imao više kazni, izjavio je kako se njegovi zločini nikada nisu odnosili na terorizam.

Ali, dodao je Nuñez, tijekom jednog razdoblja u zatvoru utvrđeno je da je postao radikaliziran.

“Činjenica da je on bio” S “nije pre-sudio svoju razinu opasnosti”, rekao je Nuñez za Francusku Inter.

Stephane Morisse, iz policijske unije FGP-a, izjavila je da je muškarac u stanu Neudorf u gradu pretražen u vezi s pljačkom u utorak ujutro, ali nije bio tamo.

Bombe su pronađene tijekom pretraživanja, prema BFM TV.

Što je sa žrtvama?
Bilo je pomalo zbunjeno zbog broja ubijenih u napadu. U jednom trenutku, lik je revidiran do dva od strane dužnosnika, ali od tada je otišao natrag na tri.

Tajlandski mediji nazvali su Anupong Suebsamarn, 45, kao jedan od mrtvih. Vjeruje se da je bio na odmoru sa svojom ženom.

Još nije poznato još mnogo toga, osim činjenice da nijedna djeca nisu bila povrijeđena, a jedan vojnik je lagano ozlijedio rekurentni pucanj.

Zašto je Strasbourg cilj?
Strasbourg je bio cilj džihadista u prošlosti.

Ne samo da ima jedno od najstarijih božićnih tržišta u Francuskoj, već je službeno sjedište Europskog parlamenta. Taj parlament bio je zasjedao u vrijeme napada u utorak navečer.

Godine 2000., božićno tržište bilo je u središtu neuspjelog zemljišta Al-Qaede. Deset islamističkih militanata zatvoreno je četiri godine kasnije zbog svoje uloge u planiranom novogodišnjem napadu.

Sigurnost je tu bila tamo uska nakon napada u Parizu 2015. godine.

Međutim, MEP-ovi su odlučili nastaviti ujutro nakon napada, a njemački zastupnik Jo Leinen objavljuje sliku pjevačkih i božićnih svjetala u Europskom parlamentu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*