Hr Liga

Theresa May suočiti se s glasom za nepoštovanje zastupnika Toryja

Britanska premijerka Theresa May suočit će se s povjerenjem u njezinu vodstvu kasnije u srijedu.

Govoreći izvan 10 ulice Downing, gospođa May je rekla: “Natjerat ću taj glas na sve što imam.”

Kazala je kako će novi premijer morati ukloniti ili proširiti članak 50., koji je 29. ožujka ukinuo Britaniju iz EU, “odgađajući ili čak zaustavljajući Brexit”.

Konzervativni zastupnici glasovat će od 18:00 sati do 20:00 sati.

Očekuje se vrlo brzo rezultat nakon završetka glasovanja.

BBC-ova politička urednica Laura Kuenssberg izjavila je kako je kašnjenje za Brexit “bitan dio slučaja koji će premijeri podržati”, dok se suočava s glasovanjem o povjerenju.

Gospođa May je priopćila kako će promjena konzervativnog vođe “staviti budućnost naše zemlje na rizik i stvoriti nesigurnost kada to najmanje možemo priuštiti”.

Ažuriranja uživo: Theresa May suočava se s izazovom
Laura Kuenssberg: Nije iznenađenje u svibnju
Vodič: Pravila za izazov Therese svibnja
Tko je napisao pouzdana pisma?
Kako funkcionira glasovanje o povjerenju?
Smatra se da bi rezultat tajnog glasovanja mogao biti objavljen u roku od nekoliko minuta od završetka glasovanja, pri čemu bi gđa May trebala dobiti većinu glasova od strane 315 Tory zastupnika za pobjedu.

Ako se to dogodi, ne može se izazvati kao konzervativni vođa barem još godinu dana.

Ako gospođa May ne dobije glas, tada bi postojao Konzervativni vodnički natječaj u kojem nije mogla podnijeti.

Ako je gospođa May osvojila – ali ne i pretežno – ona bi mogla odustati od dolaska kao čelnika stranke i pokrenuti natjecanje vodstva u kojem nije mogla podnijeti.

Obrazac medija Sir Graham Brady izjavio je da je nazvao premijera kako bi joj savjetovao prag od 48 pisama
Što Theresa May je rekla
U svojoj izjavi objavljenoj početkom u srijedu ujutro, gđa May je rekla: “Vodstvo izbora ne bi mijenjalo temelje pregovora ili parlamentarne aritmetičke.

“Tjedni koje smo proveli razdvajajući se samo će stvoriti više podjele, baš kao što bi trebali stajati zajedno kako bi služili našoj zemlji. Ništa od toga ne bi bilo u nacionalnom interesu”.

Ona je rekla da napreduje u razgovorima s čelnicima EU i obećao je da će “dostaviti glasovanje na referendumu i iskoristiti prilike koje leže pred njom”.

Konzervativci su morali graditi “zemlju koja djeluje za sve” i dostaviti “glasači Brexita”.

“Ja sam se posvećivao tim zadacima od kada sam postao premijer i spremna sam završiti posao”.

Hoće li biti novi premijer ako izgubi glasovanje?
Ne odmah. Očekivala bi da će ostati kao premijerska premijerka dok stranka ne bi izabrala novog čelnika konzervativaca, što bi moglo potrajati i do šest tjedana.

Ako postoji više kandidata, konzervativni zastupnici održavaju niz glasova kako bi izabrali dvoje kako bi išli na glas članova stranke.

Kao vođa najveće stranke u Commonsu, očekuje se da će novi čelnik Konzervativne skupine biti zamoljen da formira vladu i postane premijer, bez općih izbora.

Analiza
BBC politički urednik Laura Kuenssberg

Premijer koji je obećao da će biti jak i stabilan je umjesto toga na vrhu stranke koja izgleda slabo i kaotično u vitalnom vremenu.

Ona je na tom položaju, kažu njezini kritičari, zbog izbora i pogrešnih koraka koje je napravila.

Ali njeni će pristaše reći da je to bilo zato što je za neke ljude u Tory partiji koji su imali godina bijesa za Europu, ništa nije bilo dovoljno dobro.

Jedan od njezinih kabinetskih kolega predviđa “dugi dan”, ali “solidnu pobjedu”. Da vidimo.

Pročitajte Laurin blog

Može li preživjeti glasovanje o povjerenju?
Svaki član njezina kabineta izdao je trenutačne izjave o lojalnosti premijera, uključujući i nekoliko onih koji su bili proglašeni mogućim nasljednicima.

Ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt izjavio je da je gđa May “najbolja osoba koja bi trebala biti sigurna da napuštamo EU 29. ožujka”, a domaći tajnik Sajid Javid izjavio je kako će se natjecanje za vodstvo smatrati “samozadovoljnim i pogrešnim”.

Do sada, 147 Tory zastupnika javno je reklo da će glasovati za nju, s 32 protiv, prema istraživanju BBC-a. Ona treba osigurati glasove 158 zastupnika za preživljavanje.

Ali to je tajna glasa, tako da je krajnji ishod teško predvidjeti.

Što to znači za Brexit?
Kratkoročno to znači da je gđa May morala prekinuti razgovore s ostalim čelnicima EU-a – uključujući i irskog premijera Leoa Varadkar – da se bori za njezino vodstvo.

U utorak je imala sastanke s njemačkom Angelom Merkel i glavnim dužnosnicima EU-a, kao dio nastojanja da se promijene njezin EU sporazum kako bi ga dobili kroz parlament Velike Britanije.

Ako je kasnije odbijena kao vođa Toryja, mogla bi još uvijek nazočiti summitu EU u četvrtak kao premijer, no njezin bi sporazum zapravo bio mrtav.

Gospođa May kaže da bi svaki novi konzervativni vođa moralo odgoditi Brexit kako bi pregovarao o sporazumu s EU.

No mnogi od onih koji pozivaju na nju da idu rekli su da će biti sretni što bi Velika Britanija mogla napustiti EU prema uvjetima Svjetske trgovinske organizacije bez posla. Kažu da su upozorenja o ekonomskoj propasti pretjerana.

Gospođa May kaže da će natjecanje za vodstvo učinkovito kontrolirati proces Brexita zastupnicima, a bez većine u Saboru za neosnovanu Brexit mogu nastati i druge opcije.

Neki zastupnici guraju odnos Norveške sa EU, mnogo bliže od one koju je predložila gđa May.

Drugi pozivaju na daljnji referendum, s mogućnošću da ostane u EU na glasačkom listiću.

Tko pokušava izvući gđu May?
Slika autorskog prava PA
Opis slike
Jacob Rees-Mogg: U nacionalnom interesu, ona mora otići
Izazov su donijeli konzervativni zastupnici koji misle da je gospođa May navodila glasače Brexita, obećano je na referendumu u 2016. godini.

Premijer je smatrao da je vidjela pokušaj ove skupine Brexiteera da se riješe prošlog mjeseca.

No, njezina odluka o odustajanju od parlamentarnog izbora u svezi s njezinim dogovorom u posljednjoj minuti pokazala se posljednjom slamom za mnoge koji su joj prethodno dali korist od sumnje.

Trebalo je da 48 zastupnika zatraži da ode od 315 konzervativnih zastupnika – da bi pokrenuli glasovanje o povjerenju i taj je prag sada postignut.

Jacob Rees-Mogg, koji je vodio natrag, poziva na nju da ode, rekao je: “Terezija Mayov plan smanjio bi vladu ako se prenesu naprijed, ali naša stranka s pravom to neće tolerirati.

“Konzervativci sada moraju odgovoriti hoće li se sve više približiti izborima pod vodstvom gđe May. U nacionalnom interesu ona mora ići.”

Zašto se pokušavaju riješiti?
Ne vole posao koji je udružila s EU, za koju kažu da će UK zadržati vezu s EU na neodređeno vrijeme, bez ikakvog rečenoga nad svojim pravilima i nesposobnim za štrajk trgovinskih ugovora diljem svijeta.

Gnjev se usredotočio na tzv. “Backstop” kako bi spriječio povratak fizičke granice u Sjevernoj Irskoj.

Gospođa May je rekla da traži jamstva da će ova klauzula biti “privremena”, ali Demokratska sindikalna stranka, kojoj se oslanja na osvajanje ključnih glasova, želi da se zaustavi.

I njezini konzervativni kritičari misle da neće moći dobiti ništa više od kozmetičkih promjena u njezinu povlačenju, jer vođe EU kažu kako se ne može pregovarati.

Tko bi mogao uspjeti gospođa May kao vođa Torya?
Autorska prava za AFP
Fotografije
Jeremy Hunt, Boris Johnson, Dominic Raab, Michael Gove, Sajid Javid i Amber Rudd
Mnogo je imena lebdjelo, s glavnim tajnikom Sajidom Javidom, ministrom vanjskih poslova Jeremyjem Huntom, ministrom zaštite okoliša Michaelom Goveem i tajnikom za rad i mirovine Amberom Ruddom među kabinetima koje su ocijenili kladioničari.

Bivši sekretar Brexita Dominic Raab, bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson i bivši ministar Brexit Davida Davisa, također su ocijenjeni ministri bivšeg premijera.

No, kako kaže BBC politički urednik Laura Kuenssberg, područje nade može biti puno veće i, u početku, barem nalikuju početku Grand Nationala.

Što govori Labor?
Predsjednik radne stranke Ian Lavery izjavio je: “Oslabost i neuspjeh Theresa Maya u potpunosti je imobilizirala vladu u ovom kritičnom trenutku za zemlju”.

Dodao je kako su “unutarnje podjele Konzervativne stranke ugrožavale radna mjesta ljudi i životni standard”.

Rad se nalazi pod pritiskom drugih oporbenih stranaka da glasuju za vladu u Saboru, što za razliku od konkurencije vođe Tory može dovesti do općih izbora.

No, vodstvo rada do sada se oduprlo tim pozivima – rekavši kako, iako želi osloboditi vlade, želi čekati da takav glas ima priliku uspjeti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*