Uncategorized

Tinejdžerske žrtve imaju veću vjerojatnost da će same povrijediti ‘

Tinejdžeri koji su žrtve zanemarivanja, nasilničkog ponašanja, zločina, obiteljskog nasilja i seksualnog iskorištavanja imaju veću vjerojatnost da će sami štetiti i imati suicidalne misli, pronalazi studija iz King’s College London.

Izvješće kaže da je slika složena, s drugim već postojećim ranjivostima kao što su nisko samopoštovanje ili nepodržavajući dom koji također igra ulogu.

No, kaže kako sheme za zaustavljanje adolescenata da postanu žrtve mogu smanjiti rizike.

Samoubojstvo i samoozljeđivanje glavni su uzroci smrti među mladim ljudima širom svijeta.

Brojke Svjetske zdravstvene organizacije objavljene prošle godine pokazuju da globalno:

OGLAS

samoubojstvo i slučajna smrt od samozadovoljavanja dovela su do procijenjenih 67.000 smrtnih slučajeva
to je bio najčešći uzrok smrtnosti adolescenata u 2015. godini, nakon ozljeda na cesti, respiratornih infekcija i komplikacija u trudnoći
u Europi i jugoistočnoj Aziji, jedan je od dva glavna uzroka smrti adolescenata
samozadovoljstvo uglavnom se javlja kod starijih adolescenata, a globalno je drugi vodeći uzrok smrti za starije adolescentne djevojke.
Kako je provedeno istraživanje?
Istraživači su ispitivali materijal prikupljen od dugogodišnjeg istraživanja 2,232 blizanaca rođenih u Engleskoj i Walesu 1994-95.

Razmotrili su širok raspon adolescentske viktimizacije – zlostavljanja, zanemarivanja, seksualne viktimizacije, nasilja u obitelji, nasilja u međusobnom odnosu, cyber-viktimizacije i zločina – kroz intervjue s sudionicima u dobi od 18 godina.

Što je studija pronašla?
Istraživanje je pokazalo da je više od jedne trećine adolescenata iskusilo najmanje jednu vrstu ozbiljne viktimizacije između dobi od 12 i 18 godina, a 7% je imalo tri ili više teških vrsta viktimizacije.

Gotovo petina (18,9%) imalo je neki oblik samoodrjedljivih misli i ponašanja.

Zlostavljač “psihički mučio” kao dijete
Zubobolja “vezana uz školski zlostavljanje”
Anksioznost dječjeg nasilničkog ponašanja “odlazi”
Istraživači su otkrili da su tinejdžeri koji su bili žrtve mnogo vjerojatnije od svojih neživjelih vršnjaka da imaju takve misli.

Za svaku dodatnu vrstu viktimizacije došlo je do rizika da se samoubojstvo i samozadovoljstvo udvostruče, a rizik pokušaja samoubojstva utrostručio se.

Polovica adolescenata izloženih tri ili više vrsta viktimizacije imala je suicidalne misli i samoozljeđivanje, a četvrt je pokušalo samoubojstvo.

Studija priznaje da su “postojeće ranjivosti” glavni čimbenik u tim mislima i ponašanjima.

No, nakon prilagodbe za obiteljske i pojedinačne ranjivosti, viktimizirani tinejdžeri i dalje su pokazali povećanje samoubilačkih misli (iako ne pokušaja samoubojstva) i samoozljeđivanja.

Što traži istraživanje?
Istraživanje kaže kako bi spriječavanje mladih da postanu žrtve – na primjer kroz školske programe protiv zlostavljanja, programe podrške obiteljima i inicijative sigurnosti u zajednici – moglo pomoći u smanjenju vjerojatnosti da imaju samoubilačke misli ili samoozljeđivanje.

No, također zaključuje da učinkovite intervencije kako bi se spriječila prerana smrt kod žrtvovanih adolescenata trebale bi također rješavati postojeće ranjivosti.

Glavni autor Jessie Baldwin iz King’s College Londona izjavio je za BBC: “Naši rezultati pokazali su da je viktimizacija u adolescenciji važan čimbenik rizika za suicidalnu ideju, samoozljeđivanje i pokušaje samoubojstva.

Autorska prava autora GETTY IMAGES
“Stoga, adolescenti za koje se zna da su imali zlostavljanje, zlostavljanje, cyber-viktimizaciju i drugi oblici viktimizacije trebaju biti podržani kako bi se spriječilo da sami nanose štetu ili uzimaju vlastiti život.

“Budući da je povišeni rizik self-ozlijeđenih misli i ponašanja adolescenata koji su bili žrtvovani dijelom zbog prethodnih ranjivosti, kliničari koji liječe adolescente žrtve žrtve trebaju se suočiti s tim ranjivostima.

“Šire, stručnjaci koji rade s mladima trebali bi cijeniti činjenicu da adolescenti zaražene žrtvama imaju niz ranjivosti na slabo mentalno zdravlje i samoozljeđivanje”.

Istraživački rad – adolescentska viktimizacija i samo-ozljeda – objavljena je u časopisu American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*